NotaBene е електронно списание за философски и политически науки. Повече за нас

ДИГИТАЛНИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ПРЕД ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЕЛИТ В САЩ ПО ВРЕМЕ НА КАНДИДАТ-ПРЕЗИДЕНТСКА КАМПАНИЯ 2016 ГОДИНА

 

Мирослав К. Терзийски,

Докторант, кат. „Философски и политически науки”, Философски факултет, ЮЗУ „Неофит Рилски“, Благоевград

e-mail: miroslav.t@swu.bg

 

 

            От няколко десетилетия се наблюдава бум на дигиталните технологии и най-вече на Интернет, който постепенно заема голяма част в живота ни. Става среда и начин за удовлетворяване на различни потребности – социални, образователни, комуникационни. Превръща се във важен инструмент за общуване както между обикновените хора, така и между политиците. Все повече се използва като поле за политически надпревари и борби в развития свят.

            Годината 2016 е година на президентски избори не само у нас, но и в САЩ. Тези избори са още едно доказателство за огромната роля и значимост, която политическите партии, политиците и техните екипи отдават на Интернет.

Основно предизвикателство за самите кандидати е как да ,,присъстват“ в Интернет като същевременно имат редица други ангажименти - обществени изяви (даване на интервюта, обиколки из страната, срещи със симпатизанти и т.н.), професионални ангажименти и личен живот. Важно е хората, които отговарят за изявите на кандидат-президентските двойки в социалните мрежи да бъдат изключително внимателни относно всяка публикация, изказано мнение, отправена критика към опонента и др.под.

В този контекст Хилъри Клинтън хвърля огромни усилия и средства в своята онлайн кампания. ,,Наема над 100 човека в дигиталния си екип и харчи десетки милиони, за да привлече милениумите (хора родени след 1980-та, бел.авт.), чрез серия от високотехнологични съобщения във Фейсбук‘‘ (Allen 2017). Логично е да се отделя много внимание на Фейсбук поради факта, че е най-използваната социална мрежа в света (близо 2 милиарда – 1 милиард и 871 милиона активни потребители към януари 2017)[1]. Към тази дата по данни от същия сайт (www.statista.com) активните потребители на Туитър са само 317 милиона.

На нейната официална и потвърдена страница във Фейсбук г-жа Клинтън е представена като съпруга, майка, баба, адвокат, държавен секретар на САЩ, сенатор, кандидат за президент. Освен личните си послания и призиви за подкрепа, както и поствания като „Приятели, не позволявайте на приятелите си да гласуват за Тръмп“ тук се цитират политици, изказали се в подкрепа на нейната кандидатура, включително на президента Барак Обама. Специално внимание се отделя на латиноамериканците. Част от посланията й са на испански език. От около 10 милиона е следвана във фейсбук, като има и приблизително същия брой харесвания.

Стремежът на г-жа Клинтън да обхване възможно най-голям брой социални мрежи се потвърждава и от официалния й уебсайт (www.hillaryclinton.com). В него са поставени линкове към различни такива и благодарение на немалкия й дигитален екип тя успява да присъства в:

       Фейсбук - https://www.facebook.com/hillaryclinton;

       Туитър - https://twitter.com/HillaryClinton; https://twitter.com/Hillary_esp

       Instagram - https://www.instagram.com/hillaryclinton/

       Pinterest - https://www.pinterest.com/hillaryclinton/

       YouTube - https://www.youtube.com/hillaryclinton

       LinkedIn - https://www.linkedin.com/in/hillaryclinton

       Medium - https://medium.com/hillary-for-america

В сайта на г-жа Клинтън (www.hillaryclinton.com) се използва основно синият цвят. На главната страница (към юли 2016) се откроява общата й снимка с президента Барак Обама и придружаващият снимката надпис ,,Той е с нея!“. Това е ясно послание към всички привърженици на президента Обама да я подкрепят. Определено е и ярък знак, че той ще присъства достатъчно активно в интернет пространството в полза на кампанията й.

Прави впечатление, че е създадена възможност за смяна на езика на сайта. Като алтернативен език може да бъде избран испанският. Важно е да се посочи, че дори на 18 юли 2016 година е създаден и профил в Туитър, в който туитовете са на испански език. Това е добър вариант да бъдат привлечени в подкрепа на г-жа Клинтън избиратели, чийто майчин език е испанският.

Горният ляв ъгъл на сайта включва навигационна лента, в която са поставени линкове към страници със следното съдържание:

·         ,,Bio (биография) - отваря страница на сайта, на която се избира между биографията на Хилъри Клинтън и Тим Кейн. И в двете биографии изобилства от снимки, както лични, така и от публичните им изяви.  В биографията на г-жа Клинтън има поместени и видео материали.

·         ,,States (щати) Чрез падащо меню се избира конкретен щат. Тук се отваря страница, на която има информация как може да се помогне на кампанията. Призовават се гражданите, отворили страницата, да провеждат телефонни разговори с гласоподаватели и да апелират в полза на кампанията.

·         ,,Issues(въпроси) - води към страница на сайта, на която има информация относно визията на кандидат-президентката Хилари Клинтън за развитието на Америка. Тук са обособени 6 основни групи: ,,Икономика и работни места“, ,,Образование“, ,,Околна среда“, ,,Здравеопазване“, ,,Правосъдие и равенство“ и ,,Национална сигурност“.

·         ,,Feed(Блог) – публикувани са редица изказвания, както на самата г-жа Клинтън, така и на действащия президент Барак Обама. Публикациите в блога са 705, включително на испански – 67. Макар и значително по-малко на брой последните считам за значим жест към испаноговорящите избиратели.

·         ,,Events“ (събития) – поместена е информация, свързана със събития от кампанията.

·         ,,Volunteer” (доброволец) – тази страница съдържа информация как чрез доброволчество може да се подкрепи кампанията на г-жа Клинтън.

·         ,,Shop(магазин) - препраща към страница, от която могат да бъдат закупени продукти в подкрепа на кампанията.

В горния десен ъгъл на сайта също има навигационна лента. В нея са включени:  ,,Follow Us(последвай ни), ,,En Español(на испански език), ,,Log in” (влез) и ,,Donate!” (дари). Последното - ,,Donate!” привлича вниманието с червения си цвят.

На уебсайта на г-жа Клинтън правят впечатление и изскачащи прозорци, съдържащи доста силни изказвания, като:

- ‘‘Не мисля, че някога е имало някой толкова квалифициран да заеме този пост – Президентът Обама подкрепя Хилъри“;

- ,,Да направим Доналд Тръмп наш Главнокомандващ ще бъде историческа грешка“.

Ако желае, посетителят на сайта може да изрази съгласието си с посланията от изскачащите прозорци. Това му дава възможност да въведе своя е-мейл и на него да получава информация относно кампанията.

Както опонентката си, така и кандидат-президентът Доналд Тръмп използва за целите на кампанията си уебсайт (www.donaldjtrump.com). За разлика от г-жа Клинтън той е избрал на снимката от главната страница на сайта си да е сам. Вероятно по този начин иска да акцентира най-вече върху собствената си личност. Според мнения, изразени в интернет пространството, това е добро решение и печели избиратели. В този контекст печеливша е и идеята снимката да бъде придружена със слоугъна на кампанията му ,,Направи Америка велика отново!“.

Горният десен ъгъл на сайта включва две навигационни ленти. Първата от тях препраща към следните уеб страници от сайта - ,,Issues” (въпроси), ,,Schedule’’ (график), ,,About” (относно), ,,Gallery” (галерия). В ,,Галерия“ - към 16 юли са поместени над 90 снимки на г-н Тръмп, изнасящ реч пред огромна публика. Освен това, част от снимките са на известни личности, които говорят в негова подкрепа.

Втората навигационна лента на сайта съдържа - ,,Positions” (позиции), ,,States” (щати), ,,Get involved” (включи се), ,,Media’’ (медии), ,,Shop” (магазин/пазарувай) и ,,Donate” (дари).

В ,,Positions са отразени позициите на кандидат-президента Тръмп по различни въпроси – стената с Мексико, реформа в здравеопазването, САЩ – Китай търговска реформа, административни реформи свързани с ветераните, данъчна реформа, втората поправка от Конституцията, имиграционна реформа.

 На официалния сайт на Доналд Тръмп има линкове към:

·         Туитър - https://twitter.com/realDonaldTrump,

·         Фейсбук - https://www.facebook.com/DonaldTrump/,

·         YouTube - https://www.youtube.com/donaldjtrumpforpresident

·         Instagram - https://www.instagram.com/realdonaldtrump/.

Чрез личния си акаунт в Туитър Доналд Тръмп публикува огромно количество туитове по време на кампанията си.

На официалната и потвърдена страница на Тръмп във Фейсбук се наблюдава по-голяма активност към края на предизборната кампания. Тук той се стреми да напомня за скандала с и-мейлите на г-жа Клинтън. Проявява язвителност към опонентката си. Например на 3 ноември пише, че г-жа Клинтън е разследвана отново (думата е написана с главни букви) от ФБР. Поставя националната сигурност на риск. Подчертава, че е негодна да стане президент. Във Фейсбук г-н Тръмп използва една от метафорите на американските политици „Drain the swamp“ (,,Източване на блатото“), включително и по отношение на нея. Вероятно е вдъхновен от фразата на президента Роналд Рейгън. ,,През 1980 г. Рейгън призовава за "източване на блатото" на бюрокрацията във Вашингтон и създава Гражданската комисия, която определя 424 милиарда щатски долара за разточителни правителствени разходи, които могат да бъдат съкратени“ (Harrington 2016).

Въпреки огромната разлика в броя на активните потребители (1 милиард и 871 милиона за Фейсбук и за Туитър 317 милиона) Туитър изиграва голяма роля в кампаниите на г-жа Клинтън и г-н Тръмп. Възможностите на социалната мрежа и микроблог Туитър осъзнава още преди години в предизборната си кампания представителят на Демократическата партия и бивш президент на САЩ Барак Обама. През 2010 г. Библиотеката на Конгреса на САЩ заявява, че ще съхрани всички публикувани туитове, защото според официални лица от библиотеката ,,туитовете се превръщат в част от историята“ (Lohr 2010).

Г-жа Клинтън и г-н Тръмп със своите милиони последователи в Туитър превръщат микроблога в платформа за масова комуникация и в основен техен онлайн информационен канал.

Jon Keegan изследва проявите на двамата основни кандидат-президенти в Туитър и обобщава, че и двамата ,,туитваха по много различен начин“ (Keegan 2016). Над 70.3% от туитовете в профила на г-жа Клинтън (@hillaryclinton) са публикувани чрез TweetDeck - ,,предпочитан от професионалистите за социални медии“ (Keegan 2016).

При кандидат-президента Тръмп (@realdonaldtrump) положението е различно - повечето туитове са изпратени чрез смартфон, използващ операционна система Android или iOS. Съотношението между използването на двете системи е почти еднакво.

В използването на Туитър при Хилъри Клинтън се наблюдава професионализация, докато при г-н Тръмп се разчита повече на използването на по-свободен стил на изразяване.

Jon Keegan стига до заключението, че през изборната 2016 ,,Туитър беше бойно поле“ (Keegan 2016). Може и силно да звучат тези думи, но това, на което станахме свидетели в Туитър е показателно, че той се превърна в място за нападки, психологическа, словесна агресия, в място за показване на стремеж за надмощие и др.под. Светът стана свидетел на такива словесни двубои в Туитър, които излизат напълно от добрия тон. Г-н Тръмп така провокира опонентката си, че тя стигна дотам да напише в микроблога на 9 юни 2016 г. ,,Изтрий си акаунта“. Тръмп не закъснява с отговори си - след около два часа пише в типичния си стил: ,,Колко време отне на вашия персонал от 823 души да измисли това – и къде са вашите 33,000 и-мейла, които вие изтрихте?“.

Първият дебат между г-н Тръмп и г-жа Клинтън, проведен на 26 септември провокира огромен отзвук в Туитър и Фейсбук и се превръща в онлайн сензация. На сайта на BBC (www.bbc.com) от 27 септември се посочва, че близо 5 милиона потребители на микроблога Туитър използват хаштаговете #DebateNight и #Debates2016, за да изразят отношението си към дебата. В този контекст BBC прави сравнение с изборите във Великобритания, проведени през 2015 година, считани до този момент за масивно политическо онлайн събитие. Дебатът между г-жа Клинтън и г-н Тръмп се радва на близо 20 пъти по-голям интерес. Интересен факт, който BBC посочва е, че 62% от туитовете са свързани с Доналд Тръмп. Във Фейсбук коментарите за него са още повече - 79% (BBC Trending 2016).

Огромната онлайн активност, провокирана от кандидатите, поражда въпроса за използването на ботове. В ръководено от проф. Philip Howard изследване на активността в Туитър се посочва, че след проведения първи дебат ,,резултатите предполагат, че 32.7% от про-Тръмп туитовете са били публикувани от ботове и 22.3% също такива про-Клинтън“ (цит. по Silva 2016).

Може да се обобщи, че кандидат-президентската кампания в САЩ през 2016 даде огромен тласък на използването на Туитър като средство за информация, за популяризиране на политически идеи, за получаване на обратна връзка, за ,,сверяване на часовника“ с привърженици, избиратели, опоненти. Утвърди  мястото на Туитър сред най-използваните социални мрежи за 2016 г.

Разбира се тази кампания недвусмислено показа и огромната роля на уебсайтовете на кандидатите за президент. Според редица маркетинг анализатори, за да изпълнят максимално тази си роля - уебсайтовете трябва да бъдат съобразени с някои изисквания:

·         Да са с относително изчистена визия;

·         Посланията трябва веднага да се забелязват;

·         Да е създадена опростена възможност за включване в кампанията и даряване на средства;

·          Поради факта, че мнозина от избирателите предпочитат смартфоните си за търсене на информация относно кандидатите за президент, специално внимание трябва да се обърне на визията на сайта, когато той се отваря от смартфон.

Кандидат-президентска кампания се изправи и пред дигиталното предизвикателство – хакерството.

Демократическата партия е подложена на хакерска атака. В Интернет са публикувани около 50 000 и-мейла, които включват и и-майли от висши представители на Демократическата партия. Блогъри, в това число и политически блогъри, разпространяват информация на базата на хакнатите документи и и-майли, като по този начин значително увеличават ефекта на кибер-атаката. Изтичането на информацията засяга кампанията и подбива доверието в почтеността на изборите.

Седмици преди изборите започва поетапното публикуване на около 60 000 хакнати и-майла от акаунта на Джон Подеста, който е ръководител на кампанията на Хилъри Клинтън. Тези и-майли предизвикват широко отразяване на вътрешната динамика на кампанията. Изтичането на информацията провокира разрив в Демократическата партия. И-мейлите спомагат за оставката на Председателката на Националната комисия на демократите Деби Шулц, защото става ясно, че членове на комисията са били на страната на Хилъри Клинтън, а не безпристрастни.

В резултат на направеното проучване може да се обобщи, че в процеса на кандидат-президентската кампания активно се използват възможностите на Интернет от двамата основни претенденти и техните екипи. Тяхното присъствие в глобалната мрежа провокира вниманието на потребителите на различни уебсайтове и допринася в голяма степен за популяризиране на идеи, дебатиране по актуални проблеми, набиране на средства и др. Заедно с това тази кампания показа необходимостта от внимателно използване на достиженията на дигиталните технологии – дигиталната следа остава! В един момент можеш да станеш ,,жертва‘‘ дори и на собствена такава.

 

Литература и източници:

Allen 2017: Allen, Nick. How Hillary Clinton's digital strategy helped lead to her election defeat. – The Telegraph, 09.01.2017.

 http://www.telegraph.co.uk/news/2017/01/09/hillary-clintons-digital-strategy-helped-lead-election-defeat/

BBC Trending 2016: BBC Trending. Clinton v Trump: Five Twitter takeaways. - British Broadcasting Corporation, 27.09.2016

http://www.bbc.com/news/blogs-trending-37472503

Harrington 2016: Harrington, Rebecca. Here's what Trump means when he says 'drain the swamp' — even though it's not an accurate metaphor. – Business Insider, 11.11.2016

http://www.businessinsider.com/what-does-drain-the-swamp-mean-was-dc-built-on-a-swamp-2016-11

Keegan 2016: Keegan, Jon. Clinton vs. Trump: How They Used Twitter. – The Wall Street Journal, 19.07.2016

http://graphics.wsj.com/clinton-trump-twitter/

Lohr 2010: Lohr, Steve. Library of Congress Will Save Tweets. – The New York Times, 14.04.2010

http://www.nytimes.com/2010/04/15/technology/15twitter.html

Silva 2016: Silva, Shiroma. Trump's Twitter debate lead was 'swelled by bots'. – British Broadcasting Corporation, 18.10.2016

http://www.bbc.com/news/technology-37684418

https://www.donaldjtrump.com/

https://www.facebook.com/DonaldTrump/

https://www.facebook.com/hillaryclinton

https://www.hillaryclinton.com/

https://www.instagram.com/hillaryclinton/

https://www.instagram.com/realdonaldtrump/

https://www.linkedin.com/in/hillaryclinton

https://medium.com/hillary-for-america

https://www.pinterest.com/hillaryclinton/

https://twitter.com/HillaryClinton

https://twitter.com/Hillary_esp

https://twitter.com/realDonaldTrump

https://www.statista.com

https://www.youtube.com/donaldjtrumpforpresident

https://www.youtube.com/hillaryclinton