NotaBene е електронно списание за философски и политически науки. Повече за нас

 

 

 

Този брой на NotaBene е за хайку. Ако трябва да представим хайку нагласата в образи, не може да не прибегнем до дзен-светогледа. Задачата ми изглеждаше лесна - съвсем не е трудно да се намерят снимки с "дзенско" излъчване. Или поне с излъчване, което "масовото съзнание" (в това число и моето) би сметнало за "дзенско".

Спомних си, че всъщност познавам японски фотограф - Такако Хикей, която е от Япония, но живее в Съединените щати. Хрумна ми, вместо аз да подбирам снимки, които да въплъщават духа на дзен, да помоля Такако да направи подбор на онези свои снимки, които според нея изразяват дзен по някакъв начин.  И, ако може, да са минималистични (защото в подсъзнанието ми дзен и минимализъм вървят ръка за ръка). Такако се отзова, а резултата от нейния избор мога да определя като поучителен.

Не очаквах да видя сред снимките нито чайник, нито купчина камъни. Предполагах, че всички предложени снимки ще бъдат от рода на последните две в колонката - клончета, листенца, пък ако може и с росна капчица вода  в едър план. След кратък размисъл стигнах до извод, който всъщност знам много от отдавна:

Това, което за едни е екзотика, за други е култура. Това, което за едни е романтично бягство от всекидневието, за други е самото всекидневие. Възхищавайки се пред простата до безмълвност мъдрост на дзен, толкова различна от нашето многословно интелектуалничене, рядко си даваме сметка, че до жадуваното просветление понякога се стига и посредством отрязан (от дзен-учителя) пръст. Че дзен е в чая, който е повече от чай. Че най-важният камък в дзен градините е напълно незабележим.

Благодаря на Такако, че ми припомни тези прости истини. Между другото, сред предложените от нея снимки имаше и няколко с водни капчици. Точно тях не избрах.