NotaBene е електронно списание за философски и политически науки. Повече за нас

Haiku from Bulgarian authors

LILYANA RAYCHEVA

Лиляна Райчева е родена в Асеновград. Завършила е медицина. Работила е като участъков лекар, завеждащ консултативен кабинет в Катедрата по алергология в Медицинския факултет, София. Създава кабинет за кожно-алергична диагностика към ИСУЛ и още един консултативен кабинет към Ортопедичната клиника в Горна баня. Докато работи като лекар, започва да пише поезия и пиеси.

Има публикувани 10 книги с поезия, автор е на 5 пиеси и на 2 книги с белетристика. Публикува в пресата статии за български художници. През 2000 г. е наградена с първа награда за поезия от Клуба на лекарите-писатели. Неин сонет е включен в юбилейната антология на Световната академия за изкуство и култура. През 2003 г. получава литературната награда „Димитър Димов" за драматургия на пиесата „На словото войници". През 2004 г. е наградена с плакет и грамота от община Асеновград.  Включена е в енциклопедията „Two Тhousand Оutstanding Europeans of the 21st Century", Cambridge, England, 2003. На 17.08.2018 г. е номинирана за титлата Honorary Doctorate of Letters от Mеждународния биографичен център в Кеймбридж, Англия. Носител е на български и международни награди за хайку поезия. Нейни хайку стихове са публикувани в български и чуждестранни хайку антологии.   

 

*

моят рожден ден

в късната есен

с есенни мисли

 

*

през времето

с крила на еднодневка

летя към нищото

 

*

първи сняг

окъсан старец рови

в кофа за боклук

 

*

валяло е нощес

по белотата на снега

писмо от птичи стъпки

 

*

времето днес

сгъстено до миг

като хайку стих

 

TSONKA VELIKOVA

Цонка Великова е родена през 1950 г. в Пловдив. Завършила е актьорско майсторство и Основи на сценичното поведение във ВИТИЗ „Кр. Сарафов" и ГИТИС-Москва. Професор e във Вокален факултет на Национална музикална академия „Панчо Владигеров". Автор на множество статии и научни трудове с различна театрална проблематика, на десетки текстове за камерни пиеси и либрето на операта „Крадецът на праскови". Доктор на изкуствознанието. Член на Националния съюз на музикалните дейци в България, на Български хайку съюз, на Дамския литературен салон „Евгения Марс" и на Съюза на свободните писатели.

Носител е на Сребърна лира за цялостни постижения в областта на музикално-сценичното изкуство, на трета награда и поощрения на национални хайку конкурси.

Пише хайку от 2003 година. Участвала е в редица хайку антологи, в алманаси на Дамския литературен салон „Евгения Марс". Автор е на поетични и прозаични произведения: „Цунами" - хайку (2003), „Унисон" - хайку (2003), „Защото" - поетични афоризми, първи том (2003), втори том (2017), „Канара" - поетични миниатюри (2004), „Вятъра" - хайку изследване на вятъра (2005), „Търсачи на късмет" (2017), „Грехопадналите" и „Корабокрушенецът" в едно издание (2017).

 

 

есенна буря

застига ме с натежали

от дъжда листа

 

*

самотна луна

и тази нощ

все мене търси

 

*

по пътеката

към бащиния дом

паяжина прерязва дъха ми

 

*

колко хубаво

спи на възглавницата

котаракът бродиран от баба

 

*

тази есен

не видях листопада -

така далече бях 

 

ZORNITSA HARIZANOVA

Зорница Харизанова е родена през 1969 г. в София. Завършва Първа английска езикова гимназия. Специализира „Източни култури" към програма „Хуманитаристика: култура и цивилизации" и „Сравнително религиознание" в НБУ. Интересите й са насочени към далекоизточната философия, изкуство, поезия и художествена фотография. Работила е като координатор в деп. Антропология и деп. Средиземноморски и източни изследвания в НБУ, редактор в издателство за учебна литература „Планета-3", както и в сп. „Религия и култура" и „Религия и цивилизации". Редактор е в сп. „Хайку свят". От 2011 г. е член и секретар на Български хайку съюз, а от 2017 г. член на Британското хайку общество. Има публикации в български и международни хайку издания. Носител е на множество отличия и награди за хайку и хайга, по-важни от които: I награда за хайку на XI Международен фестивал „Мелнишки вечери на поезията" (2010), II награда на XV-то му издание през 2014 г.; Грамота от европейската Топ 100 класация за най-креативни хайку автори през 2011 г.; Отличия от V, VI и VII  национални конкурси за хайку на свободна тема (2012, 2014 и 2015); Отличия от I и IV декемврийски конкурси за хайку (2013 и 2016); Отличия от I Национален конкурс за хайку и сенрю „Носачи на вятър" (2016); Отличиe от I Европейски конкурс за хайку в Италия (2016); Отличия от Фестивала на цъфналите вишни във Ванкувър, Канада (2014 и 2017); Отличия от "World Haiku Review" (2017); Отличие от Конкурс за хайку на сп. "Ирис", Хърватия (2019) и др.

 

 

в края на зимата -

ненадписани коледни картички

и вкиснало вино

 

*

първи кокичета

коленича

в мокрия сняг

 

*

бащин дом

до избелялата снимка на татко

неотворена мартеница

 

*

кръщене

игуменът на манастира

с грейнало лице

 

*

Сирни заговезни

кукерите от Странджа

в нестинарски ритъм

 

 

VENELINA PETKOVA

Венелина Петкова е родена през 1979 г. във Варна. За пръв път се докосва до магията на хайку още като дете, но дорасва за нея след доста години личен житейски опит. Далекоизточните изкуства винаги са й действали магнетично. Досегът с изкуствата изобщо, като път за себепознание, утеха и смисъл, който дават и в най-неловките и трудни житейски моменти, за нея са едновременно пиедестал и интимно преживяване, което е невъзможно да бъде загърбено. Нейни хайку, сенрю и хайги са публикувани в: сп. „Хайку свят", българо-английската хайку антология „Отвъд думите", XI Есенен салон за поезия, сп. Нова асоциална поезия, Haiku Masters и др. Има отличия в: Първия национален конкурс за хайку „Носачи на вятър", 2016, в Петия национален декемврийски конкурс за хайку и танка „Хармония между небето и земята", 2017, както и награда за цялостно представяне в Шестия Национален декемврийски конкурс за хайку „Снежна луна", 2018.

 

въздишка на морския бряг

зимният вятър

я хваща

 

*

водно конче
нетраен звукът от крилцата му
в нощния прозорец

*

саморефлексия

в бутилката

още две чаши вино

 

*

полунощ

минавам тихо покрай

съня на бездомниците

 

*

разлято мастило

търся себе си

в петното на Роршах

 

 

АЛЕКСАНДРА ИВОЙЛОВА

Александра Ивойлова се дипломира като пианистка в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров" в София. Специализира в Париж. Изучава и камерно пеене - като мецосопрано е издала компактдиск „Барокови арии и песни" (2011, с пианистката Д.Андонова). През 2016 г. издава компактдиска „Отражения - поезия и музика" (композитор: Н. Добринов).

Участва в изложби, илюстрира страници в печата.

Публикува есета, фрагменти, поезия (вкл. за деца), литературна, художествена и музикална критика, творчески портрети.

Издала е седем книги със стихотворения, хайку, сентенции, хайбуни, поетични диалози, както и „Същината на Ботевото слово" - полемични анализи.

Съставител и редактор е на двуезичната хайку антология „Градът / La Ville" (2012), включваща 103 български, френски и франкофонски поети. Сред съставителите е на българо-английската хайку антология „Отвъд думите / Beyond Words" (2018), съвместно с колеги от Български хайку съюз и Британското хайку общество.

В редколегията е на сп. „Хайку свят". Членува в Българския ПЕН-център, Български хайку съюз и в Световната хайку асоциация (WHA).

 

хладно утро

звук

на прииждащи облаци

 

*

ветровито

разпилени край контейнера

черно-бели снимки

 

*

пуста алея

лист след лист тишината

все по-дълбока

 

*

небето гасне

надраскано от самолети

ято врани

 

*

далечни светлини

отраженията им

сближават бреговете